Viharkárok. Hogyan előzhetjük meg?

Az időjárásunk változása miatt egyre gyakrabban okoznak jelentős károkat a viharokban kidőlő fák és leszakadt ágak. A viharkárok megelőzése érdekében fontos a fáink rendszeres gondozása, egészségi állapotuk gyakori ellenőrzése, szükség esetén metszésük, végső esetben kivágásuk.

A viharos erejű szélnek az egészséges növényzet sem tud mindig ellenállni, de a korhadt, elöregedett ágak, meggyengült fák különösen ki vannak téve egy vihar erejének.

Munkám során nagyon gyakran, sajnos egyre gyakrabban kapok hívást viharkárosult, tetőre, kerítésre, értéktárgyakra rászakadt fákhoz, nagyobb méretű leszakadt ágakhoz.

Magyarországon az extrém időjárási jelenségek közül a vihar okozza a legtöbb kárt vagyontárgyainkban.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük, illetve mérsékeljük a viharkárokat?

Fák ültetésénél mindig vegyük figyelembe a fa sajátosságait, növekedési ütemét, épülethez, vezetékekhez való ültetési távolságát. Vezetékekbe, villanyvezetékbe nőtt fáinkat szükség esetén metsszük meg.

Ellenőrizzük rendszeresen növényeink állapotát, a beteg, öreg, kiszáradt fáinkat, ha már nem menthetőek, viharmentes időszakban vágassuk ki szakemberrel. Minden kivágott fa helyett ültessünk másikat!

Készítsük fel tudatosan a viharra otthonunkat is, zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

És ha minden óvintézkedésünk ellenére mégis viharkár történt, keressenek bizalommal bármelyik elérhetőségemen, akár hétvégén is.

Tel: 06-30/248-6948

e- mail: furesz2@freemail.hu

www.fakivago.hu