Veszélyes fa kivágása Cibakháza Újszőlőben

Ezúttal a Cibakházi újszőlőben vágtunk ki egy óriási jegenye nyárfát. A tulajdonosok a Fővárosból visszaköltöző vidékiek, akik az elmúlt években örökölték a zárt kertet és vele együtt ezt a kockázatos társat is.

Elmondásuk alapján a házaspár hölgytagjának édesapja vásárolta a területet még az ötvenes évek elején. A fa már akkor is ott állt és már akkor is hatalmas volt.

A tulajdonosok számos környékbeli vállalkozót megkerestek, de senki sem tudta vállalni a veszélyes műveletet. Külön kérés volt, hogy se a fa előtt közvetlenül lévő kunyhó, sem egyéb a telken lévő fa sem sérüljön, a munkát ennek figyelembevételével kellett elvégezni.

A fa több mint 30 méter magas volt, egy ekkora monstrum eltávolítása alkalmas daru nélkül nem lehetséges. Különösen úgy, hogy a fa egészségi állapota már hagyott kívánnivalót maga után. Térd magasságban már korhadt volt a belseje és enyhén meg is dőlt. Egy ekkora fa, ha kidől veszélyezteti a környezetben élőket, a környező épületeket és az elektromos hálózatot is. hatalmas kárt tud okozni. Az utóbbi időben a szokásosnál több viharos széllel kellett számolni.

A munka felmérése során a tulajdonosokat tájékoztattam a lehetőségekről. A megrendelői igényeket maximálisan szem előtt tartva foglaltam darut a munkához. Egy ilyen munkánál a daru költségei egész magasak lehetnek (ahogy a fa is) ezért aztán előre bejártam a környéket, megnéztem, hogy hogyan lehet a lehető legrövidebb úton a helyszínre eljutni (a kilométer díj sem alacsony).

A kinézett időpont ideális volt, aznap nem fújt a szél. Szerencsére még az utolsó nap a kinézett útvonalat bejártam. Milyen jól tettem! Két helyen is feltörték az aszfaltot gázbekötés miatt, így aztán alternatív utat kellett keresnem. Aki keres az talál. Szerencsére sikerült megtalálnom az optimális utat.

Azért, hogy a daru a leggyorsabban tudjon végezni már az előző napon előkészítettem a helyszínt, majd a nagy napon korábban érkeztem a helyszínre, hogy minden rendben legyen, a daru egy percet se álljon feleslegesen.

Másnap aztán minden olajozottan történt. Nem először dolgoztam ezzel a daruval, számos veszélyes fa kivágásán túl vagyunk már.

A daru megérkezett, elfoglalta állását és elkezdődött a művelet. Alpintechnikával dolgoztunk, ahogy szoktunk is. A daru emelt fel és így közelítettem meg a törzset. Az optimális vágási pontot már jó előre kinéztük. A munkát nehezítette, hogy a fa már elkezdett lombosodni, így nem sokat lehetett látni. Körülbelül a fa magasságának felénél vágtam át a törzset miután biztonságosan megkötöttem. Ahogy említettem nagy gyakorlattal rendelkezem, vannak pillanatok, amikor a figyelmem egy pillanatra sem lankadhat. Ilyen a tűzoltó munka, de ilyenek ezek a pillanatok is, amikor az utolsó centimétereket vágom át és a fa megindul.

A törzs felső részének kivágása után következett az alsó rész. Ez már egyszerűbb volt, ugyanis a földről is el lehetett végezni. A kihívás az volt, hogy ugyan arra a kis területre kellett a kivágott törzset elhelyezni, ahová a törzs felső részét is tettük. Itt a darus szakértelmére kellett bíznunk magunkat, de ezúttal sem csalódtunk. Egyetlen élő fa sem sérült, a tulajdonosok nagy örömére.

Innen már felgyorsultak az események. A darus mehetett dolgára, mi pedig nekikezdtünk a fa feldarabolásának és gallyazásának. 8 órakor kezdtünk a műveletnek, 11 órára teljesen feldolgoztuk a 6 tonnás fát a megrendelő kérésének megfelelően.