Fakivágás Kál településen

Kál településről kaptam megkeresést, egy helyi vállalkozás udvarán kellett lebontani 4 nagy méretű illetve 1 közepes méretű jegenye nyárfát. A megbízó több vállalkozót is megkeresett a munka elvégzésére, de senki nem vállalta el a munkát.

Ezen a nyáron a nagy fák kivágásáé a főszerep.

Kál településről kaptam megkeresést, egy helyi vállalkozás udvarán kellett lebontani 4 nagy méretű illetve 1 közepes méretű jegenye nyárfát. A megbízó több vállalkozót is megkeresett a munka elvégzésére, de senki nem vállalta el a munkát.

Amikor a megrendelő megkeresett, jeleztem felé, hogy küldjön a kivágandó fákról fotókat, amin legyenek a fákhoz képest viszonyítási tárgyak.

A küldött fotók alapján a fák nagyságát jó közepesre, kb. 25 méterre saccoltam, nem helyszíni felmérés alapján adtam meg az árajánlatot, mint ahogy általában teszem.

A fák a fotók alapján a viszonyítási tárgyakhoz képest sokkal kisebbnek tűntek, mint a valóságban voltak.

A munka elvégzését úgy terveztem, hogy a fákat a megszokott módon, a megszokott technikával, autódaruval illetve alpintechnika alkalmazásával emeljük le több részletben.

A technika lényege az, hogy a megtelepült autódaru gépkezelője az emelési táblázata alapján az autódaruhoz viszonyított távolságból és az emelési magasságából meghatározza, mekkora tömegű tárgyat tudunk egyszerre mozgatni, illetve emelni.

Ezek az emelések azért igényelnek fokozott odafigyelést, mert ha én nagyobb tömegű, súlyú ágat vágnék le, mint amit az autódaru az adott gémhosszal elbír, akkor az autódaru elvesztené az egyensúlyát és felborulna, és ezzel hatalmas károkat lenne képes okozni.

A leemelendő ágak tömegének aránylag pontos meghatározása nagy tapasztalatot és sok év rutinját igényli, illetve a darus kolléga precíz gépkezelését.

Megérkezve a munkavégzés helyszínére szembesültem azzal, hogy ezek a fák 30 + osak.

A pontos méret akkor derült ki, amikor a darus barátom a horogszekrényt a fák fölé emelte, és annak magasságából illetve a forgózsámolyhoz mért távolságából a számítógép kikalkulálta az emelhető súlyt, akkor realizálódott, hogy a fák 40 méter magasak. Az általában 2-3 emeléssel elvégezhető bontási feladat ezúttal 6-7 emelésre növekedett fánként, a fák magassága illetve tömege miatt.

Hatalmas fák voltak, alsó tőátmérő 140-170 cm között volt.

A fák tömege darabonként 15-17 tonna volt, az egyenként emelt darabok tömege 4-8 tonna között mozgott.

A munkálatokat az egyeztetett napon elkezdtük, de sajnos mint az idén nyáron oly sokszor föltámadó, viharossá fokozódó szél megnehezítette, illetve aznapra le is állította a munkavégzésünket, mivel nem lehetett biztonságosan leemelni darabokban a fákat.

Az erdészeti biztonsági szabályzatban úgy szerepel, hogy ha a fák koronájának kilengése szélben meghaladja az 50-100 cm-t, le kell állítani a munkavégzést. Erős szélben a leemelendő faágak vitorlaként működnek, amibe a szél belekapaszkodik, és hatalmas nyomóerőt fejt ki rá, ami a darunak is plusz terhelést ad, illetve extrém módon mozgathatja a fát, ezáltal veszélybe sodorhat engem is több 10 méter magasan. 

Az első nap az egyik nagy fát, és a közepes méretű fát tudtunk csak a viharos szél miatt lebontani.

A következő időpont kitűzése nagyon nehéz feladatnak bizonyult, mert a telephelyemtől való távolságot, illetve a darus szakember időbeosztását is figyelembe kellett venni, előre tervezve legalább 2 hétre, ami az időjárás miatt is kiszámíthatatlan.

A következő tervezett időpont az első nap után kb. egy héttel jött volna el, ha az időjárás ismét nem szól bele a munkavégzésbe. Megint a viharos szél hiúsította meg teljes mértékben az aznapi munkavégzésünket.

Új napot tűztünk ki, ami szintén problémás volt a szél miatt, így a negyedik időpontban tudtuk csak megvalósítani a hátra maradt munkát, amit a nagy meleg miatt már korán reggel 7 órakor kezdtünk a helyszínen, és délután 2 órára az utolsó erőnket is beleadva fejeztük be károkozás nélkül a tulajdonos teljes megelégedésére.