Emelőkosaras autó vásárlása és tapasztalatok

Minden fizikai munkát végző ember életében eljön a pillanat- legyen favágó vagy más kétkezi munkás- amikor érzi, hogy a teste munkavégzés során már nem úgy viselkedik, mint pár évvel korábban. Ekkor elgondolkozik az ember, mivel tudná megkönnyíteni a saját munkáját.

Általában ezek a könnyítések újabb eszközök vásárlását jelentik, amik esetemben súlyos milliókba kerülnek.

Tehát eldöntöttem, hogy a munkámat egy emelőkosaras autó beszerzésével fogom megkönnyíteni, így mint mindenki más, én is az interneten kezdtem keresgélni. Számos emelőkosaras autót dobott fel az internet abban az időszakban (3 éve) és rögtön szembetűnő volt, hogy a “kevés pénzért” árult autók nem egészen jó műszaki állapotban vannak, személyes megtekintések során ezek a tények realizálódtak is.

Több mint 20 év favágói munkával a hátam mögött próbáltam rendszerezni azokat a kritériumokat, amik elengedhetetlen tulajdonságokat, amivel egy emelőkosaras autónak szerintem rendelkeznie kell, és a favágó munkavégzésemet megkönnyíti. Kisteherautó legyen, munkamagassága legalább 20 méter legyen, és megbízható emelőgéppel rendelkezzen, az ára viszont ne legyen a csillagos egekben.

Az internetet böngészve jutottunk el hozzánk képest az ország túlsó végébe, ahol az emelőkosaras autók paradicsomát találtuk. Számos kisebb nagyobb olcsóbb drágább emelőkosaras autót hirdettek. Telefonos megkeresésükre természetesen rögtön tudtak is ajánlani számomra megfelelő emelőkosaras autót.

Az általunk kinézett autó a hirdetés fotói alapján patika állapotúnak nézett ki, és az ára is ezt sugallta. Megérkezésünk után nem egészen meseszerűen alakultak a dolgok, mivel a kinézett autóba éppen 4 szakember próbált lelket lehelni tudván, hogy vásárló érkezik érte. A gémszerkezete zsírzás hiánya miatt elég szembetűnően lógott, az autó motorja pedig úgy nézett ki, mint ha lelocsolták volna olajjal és utána homokba mártották volna, romhalmaz volt az egész, be sem bírták indítani. Nagyon elkeseredtem, mert nem erre számítottam, hanem arra, hogy az emelőkosaras autóval hagyom el a kereskedést.

Kijöttünk az autókereskedésből, ami tőlünk 300 km- re volt. Ha már ennyit utaztunk, még ott a parkolóban elkezdtünk nézegetni további hirdetéséket, és megakadt a szemünk egy gyönyörű Nissan Cabstaron. Pont olyan volt, mint amit elképzeltem magamnak. 20 méteres, keveset futott, kevés üzemórával, szép állapotban, mint a mesében. Fölhívtuk az autó hirdetőjét, aki biztosított arról, hogy a hirdetésben leírt dolgok valósak, amire többször is rákérdeztem. Készségesen fogadott bennünket még aznap, úgy hogy onnan rögtön a parkolóból utaztunk tovább még 120 km- t a Balaton térségébe. Felért egy családi kirándulással is.

Végül ez az autó a hirdető által elmondottaknak megfelelt, szép és jó állapotban volt, ezért az autót meg is vásároltam, aminek most pont 3 éve.

Egy emelőkosaras autó megvásárlása után sokan úgy gondolják, hogy ha szép és jó állapotban van, csak bele kell ülni és dolgozni vele, és majd csak termeli a pénzt. Ezeknél az autóknál ez nem egészen így van. Kezdjük azzal, hogy egy külföldről behozott autót le kell itthon műszaki vizsgáztatni, majd emelőgép felülvizsgálatot kell elvégeztetni rajta, kötni kell rá biztosítást, át kell íratni, és ezek még mindig csak a kötelező költségek voltak, amik több százezer forintnál álltak meg. Ezek után jönnek a célszerűen levégezendő dolgok, hogy az autó megfelelő műszaki állapotban tudja végezni a dolgát. Olajcsere, hidraulika rendszer átvizsgálása, autó teljes zsírzása, vezérlés cseréje, ami a kötelező költségekhez hozzáadva már milliós tétel. Fontos még az autó vészüzembe való kezelése is, aminek sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, pedig nagyon fontos dolog, mivel ha leáll az autó motorja, az emelőkosarat akkor is le kell tudni hozni a magasból.

Ez a fajta 20 méteres emelőkosaras autó tapasztalatom alapján inkább közepes fák kivágására alkalmas (20 méter magasság, 8 méter oldalkinyúlás). Többnyire a beteg, sérült, alpintechnikával nehezen mászható fák kivágását végzem vele. Előnyként lehet még említeni ezeknél az autóknál a kis önsúlyt, a kis fogyasztást, jó manőverező képességet, ami szűk udvarokban nem hátrány, illetve a csendes üzemmódot. Kis önsúlya miatt nem okoz kárt kisebb udvarokra történő beállás során, nem töri össze a betont, nem károsítja a térkövet.

3 év távlatából biztosan állíthatom, hogy nagyon megkönnyíti a munkavégzésem a favágások és egyéb munkálatok során. Merem ajánlani más favágóknak is az emelőkosaras autó beszerzését, holott tudom, hogy a 3 évvel ezelőtti árakhoz képest ugyan azok az emelőkosaras autók 30-40%- kal kerülnek többe, illetve a fenntartásuk is szintén emelkedett.

***