30 db elszáradt tuja kivágása, elszállítása

Szolnok Kertvárosi részén bíztak meg egy frissen megvásárolt, 10 éve lakatlan ingatlan udvarán és utcafrontján lévő, túlnyomó részt gombás betegségben elszáradt 30 db nagy méretű tuja kivágására, illetve az elburjánzott rózsabokrokkal, borostyánnal benőtt kert rendbetételére.

A munka felmérésekor a tulajdonos kérése volt, hogy teljesen kitakarított, rendezett kertet kapjon tőlünk. Ezeknél a munkáknál nagyban nehezíti a feladatot az, hogy pontosan meg kell előre határoznom, hogy mennyi zöld hulladék keletkezik majd a kivágott növényekből, és azt hány konténerrel, hány köbméterben tudom majd elszállíttatni. De ezt a feladatot is megoldottam sikeresen.

Ez volt az utcafronti kép, ami fogadott, mögötte helyezkedik el a lakóház, és a gazzal teljesen benőtt udvar.

A megbízás arra is kiterjedt, hogy a kivágott tujákat szállíttassam el. A kivágott tuják mennyiségét jól szemlélteti, hogy zöld hulladékként konténerrel 30 köbmétert szállíttattam el, és csak a tuják alatt lévő lepotyogott tűlevél összegereblyézve 6 köbmétert tett ki.

Tapasztalatom, hogy egyre gyakrabban hívnak kiszáradt tujákhoz, fenyőkhöz, ciprusokhoz. Ezen fajták kiszáradását legtöbbször a csapadékhiányhoz kötik, holott javarészt gombás fertőzést kapnak a növények, amit időben történő megfelelő lombtrágyázással illetve permetezéssel meg lehetne előzni. A gombás fertőzés egy ereje teljében lévő növényt képes 1 hónap alatt csörgősre száradt, halott növénnyé változtatni.

A munkát emelőkosaras autó illetve alpintechnika alkalmazásával valósítottuk meg. A kitakarított, összegereblyézett területet a megrendelő a 4. napon vette át tőlünk, teljes megelégedéssel.